انتخاب رشته؛ شب عید کاسبان کنکور مشاوره، دقیقهای ۳۰۰ هزار تومان!!!

جایی که تحصیل کرده، با دوستانی که درس خوانده و معلمانی که از آنها آموخته بودم؛ خیلی زودتر از امسال و پارسال که اسامی نفرات برتر کنکور توسط سازمان سنجش اعلام و مشخص شود، فهمیدم آن دانشآموزان همه از مدارس پولی بودند و دولتیها جایی در رتبههای برتر نداشتند، همین به ما نشان میدهد «هرچقدر پول بدهی آش میخوری» حتی اگر قانون این نباشد و فریاد هم بکشید که این قانون نیست. بله، خلاصه ما زودتر از همه فهمیده بودیم اگر پول نداشته باشید، نه خوب درس میخوانید، نه خوب تربیت میشوید، نه خوب درمان میشوید و نه درکل اتفاق خوب و خاصی در زندگیتان میافتد؛ نه که همه اینها مربوط به ما باشد، اینکه تقریبا هیچ اتفاق خوبی بدون پول و سرمایه رخ نمیدهد را بهتر است در سیاستها و سیاستگذاریهای دولتهای مختلف جستوجو کنیم. سال اول دانشگاه بودم و بهعنوان تنها دانشگاه تهران قبولشده یکی از شهرستانهای حاشیه تهران، ارج و قربی داشتم.
همین ایام بعد از کنکور بود که یکی از معلمان دبیرستان، که آن وقتها هم آموزشگاه خصوصی داشت و دستی هم بر آتش انتخابرشته داشت، با من تماس گرفت که چون دانشگاه خوبی درس میخوانی و رتبه خوبی هم داشتی و کارهای انتخابرشتهات را هم خودت انجام دادهای، سری به آموزشگاه من بزن و کار انتخابرشته بچههای انسانی را انجام بده، من خیلی در حوزه علوم انسانی متخصص نیستم. راست هم میگفت، همان وقتهایی که از من وضعیت فیزیک را میپرسید، فهمیدم تقریبا چیزی از انسانی نمیداند که فکر میکند ما هم درس فیزیک داریم. خلاصه من به آموزشگاه رفتم و چند دانشآموز انسانی آمدند و کارشان را انجام دادیم، در یک روز اگر اشتباه نکنم کار همهشان را انجام دادم و تمام شد. نه اینکه از سر باز کرده باشم، خودشان راضی بودند و رتبههایشان هم آنطوری نبود که امیدی به رشته و دانشگاه خاصی داشته باشند، پدران پولدار و مادران دغدغهمندی داشتند و میخواستند آخرین پله از تلاش آموزشیشان را هم پولی انجام دهند. من چشمداشتی نداشتم و بعد از اتمام کار به خانه رفتم. پروسه انتخابرشتهها گذشته بود و فرصت هم تمام شده بود.
چند روز بعد از آن معلم سابق دوباره تماس گرفت و من در ذهن مرور میکردم که مگر راه دیگری برای پول درآوردن از این کنکوریهای بختبرگشته مانده که بخواهد کاری کند، به عقل من چیزی نمانده بود و واقعا هم نبود. پشت تلفن از من شماره کارت بانکیام را گرفت و مبلغی واریز کرد که بعد حساب کردم و دیدم از هر دانشآموز انسانی، چیزی حدود ۵۰هزار تومان در آن سال برای انتخابرشته گرفته بود. از آن روز تا همین امروز که دوباره یادآور آن وقتهاست، هرسال در این ایام تماسهایی از آموزشگاههای دوستان و همان معلمها داشتم، اما خب دیگر هرگز سمت انجام این کار نرفتم، نه وقتش را داشتم، نه اعتقادی به آن بود و نه حوصلهاش، اما خب خیلیها پول هنگفتی از این ماجرا به جیب زدند. برای نوشتن این خطوط مجبور به زیرورو کردن خاطرات و جستوجو در مدارس و سایتها و موسسات و صفحههای مجازی شدم. انگار همه انتخابرشته میکنند، همه کنکور دادهاند و همه مشغول کدرشتهمحل وارد کردن هستند. اینجا و در بررسی پروسه انتخابرشته هم شبیه مدرسههای خاص، آموزشگاههای خاص و کلاسهای خصوصی میلیونی و چند ده و چند صد میلیونی هم با اعداد عجیب و هم با اعمال عجیب روبهرو شدم. انگار این جریان درآمدزایی از کنکور و کنکوریها تا دم دانشگاه هم ادامه دارد، که البته در ادامه میفهمیم این درآمدزایی و ارزشافزوده دانشآموزان، حتی بعد از دانشجو شدن و فارغالتحصیل شدن هم درآمدی را به سمت خزانه موسسات و آموزشگاهها هدایت میکند. مثلا از سال اول دبستان و حتی قبل از آن شهریههای چند دهمیلیونی تا دوران پیشدانشگاهی و تحصیل در مدارس خاص، از هزینههای چند ده میلیونی و چند صد میلیونی کلاسهای خصوصی و مشاوران و کتابها و جزوات و آزمونها تا هزینه انتخابرشته و بعد هم پشتیبان شدن و مشاور شدن و معلم شدن در آموزشگاهها و موسسات همه همچون یک نردبان است که هم بالارفتن از آن و هم هر پلهاش سود و پول و شهرت هنگفتی را عاید لیدرها و سرمایهگذاران آن میکند.
زیر یک میلیون برای غیربرندها
تلفن را بر میدارم و منحصرا در این ایام انتخابرشته در ارتباط با همین موضوع کمی جستوجو میکنم و با موسسات و افرادی که تبلیغات کردهاند و میشناسم، حرف میزنم. البته حتما مشخص است که دنبال چه چیزی میگردم، اینکه دقیقا چه میکنند و چقدر هزینه میگیرند. همینها را از حدود ۱۰-۱۱ نفری که تبلیغات و فیلمهای انگیزشیشان تمام فضای مجازی را برداشته است، پرسیدم و اعداد بسیار متغیر و البته عجیب و غریبی شنیدم. با مرکز مشاوره ش تماس گرفتم، اپراتور بلافاصله بعد از اینکه از قیمتها پرسیدم، گفت: «انتخابرشته برای کنکور سراسری یک میلیون تومان و آزاد ۵۰۰ هزار تومان.»
البته اینها ارقام عجیب و غریبی نبود، خصوصا وقتی قبلترها اعداد عجیب و غریبتر خصوصا از آنهایی که کلاسهای خصوصی خاص و بسیار گرانقیمت برگزار میکنند، شنیده بودم.
د.آ دومین مرکزی بود که با آن تماس گرفتم. کافی است هشتگ انتخابرشته را در اینستاگرام جستوجو کنید، از پرتبلیغترینها همین موسسه است. ۶۰۰ هزار تومان برای مشاوره و انتخابرشته حضوری و ۳۰۰ هزار تومان برای انتخابرشته غیرحضوری، ارقامی بود که از طرف این موسسه اعلام شد. اما سوای اینها کافی است با برندهای حوزه آموزش خصوصی آشنا باشید و با دانشآموزان آنها دمخور، درنتیجه احتمالا به چند اسم برمیخورید که به قول دانشآموزان و دوستان، شاخهای آموزش خصوصی و کنکور هستند. به همین بهانه برای شنیدن اعداد و ارقام عجیبتر و پروسه انتخابرشته سراغ اینها رفتم و با شمارههای شخصی یا آموزشگاههایشان تماس گرفتم.
مشاوره دقیقهای ۳۰۰ هزار تومان
آقای ر.ن ، که جستوجوی نامش در گوگل هم اطلاعات زیادی از او نشان میدهد، یکی از برندهای حوزه آموزش خصوصی و کنکور بود که با او تماس گرفتم. خانمی پاسخ داد و در ارتباط با پروسه انتخابرشته توسط این مشاور تحصیلی گفت:«ما در ارتباط با انتخابرشته دو طرح داریم. یکی طرح اولمان است که طرح vip است و یکی هم طرح معمولی، شرایط طرح vip به این صورت است که ابتدا کارهای مالی را انجام میدهید، بعد برای شما وقت تعیین میکنیم که به آموزشگاه بیایید و دانشآموز فرم پر میکند. در مرحله دوم دانشآموز به همراه اولیا به مشاور ارشد معرفی میشود. مشاوران ارشد در ارتباط با رشتهها و بازار کار و نحوه پذیرش آنها در دانشگاهها و… توضیحاتی ارائه میدهند اما چینشی برای رشتهها انجام نمیدهند. در مرحله سوم دانشآموز به صورت انفرادی میرود پیش استاد ر.ن و استاد چینش را انجام میدهد. هزینه این طرح دومیلیون و ۷۰۰ هزار تومان است. طرح دوم هم که گفتم همین پروسه طی میشود فقط دانشآموز استاد ر.ن را نمیبیند و آن یک ربع و ۲۰ دقیقه انفرادی را ندارد و هزینهاش یکمیلیون و ۵۰۰ هزار تومان است.»
۳ میلیون برای آقای (د)
آقای د یکیدیگر از معلمان و اساتید شناختهشده در این حوزه بود که با او تماس گرفتم. اینبار هم یک خانم تلفن را برداشت و شروع به توضیحدادن کرد و گفت: «ظرفیت ما برای انتخابرشته حضوری پر شده است و باید نگاه کنم ببینیم امکان ثبتنام وجود دارد یا خیر. اما پروسه به این صورت است که انتخابرشته در دو روز مجزا انجام میشود. داوطلب با یک همراه به مجموعه میآید. البته قبل از حضور یک پک خدمت شما ارسال میکنیم که معرفی رشتهها و همایش آقای د در آن وجود دارد که دانشآموز باید اینها را به دقت تماشا کند. مضاف بر اینها یک فرم هم در پک است که ۶۸ بند دارد و باید پر شود و به ما تحویل بدهید. وقتی وارد مجموعه شدید ابتدا فرم را به اتاق شماره یک تحویل میدهید تا چک شود و درباره رشتهها و دانشگاهها به شما اطلاعات میدهند. بعد از آنجا داوطلب به تنهایی وارد اتاق آقای د میشود و ایشان حدود ۴۵ دقیقه تا یک ساعت انتخابرشته را انجام میدهند. بعد از آن با همراه وارد اتاق شماره سه میشوند و در این اتاق یکی از همکاران انتخابهای آقای د را برای داوطلب میخواند و مینویسد و اگر سوالی بود، پاسخ میدهد و تمام. هزینه انتخابرشته حضوری آزاد و سراسری با هم سهمیلیون تومان است.»
یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان برای آقای (م)
نفر بعدی ع.م بود که او هم از چهرههای شناختهشده آموزشهای خصوصی و ماجرای کنکور است. با آموزشگاه ب تماس گرفتیم و اپراتور گفت: «برای شناخت آقای م و تخصصشان توصیه میکنم به صفحه اینستاگرامشان مراجعه کنید تا بتوانید از مدل انتخابرشته ایشان بیشتر مطلع شوید اما مدل انتخابرشته موسسه بارسا به این صورت است که در چند روز انجام میشود. در ابتدا ما از داوطلب یک آزمون شخصیتشناسی و روانشناسی میگیریم و مشاور با توجه به اطلاعاتی که از این آزمون به دست میآورد، ۱۵۰ رشتهمحل برای فرد انتخاب میکند. پس از مشخص شدن جواب این آزمون فرد با انتخابرشته اولیهای که موسسه برای او انجام داده است به منزل رفته و از کمک و مشورت خانواده خود هم برای انتخابرشته استفاده میکند و روز دیگر به موسسه مراجعه میکند و مجددا انتخابرشته داوطلب اصلاح و درنهایت مشاور بدون حضور داوطلب چکنهایی را با آقای م انجام میدهد و بعد از تاییدشان انتخابرشته فرد انجام میشود. در زمینه هزینه نیز انتخابرشته دانشگاه آزاد اسلامی، سراسری و به علاوه چک نهایی آقای م رقمی معادل یکمیلیون و ششصدهزار تومان خواهد بود.»
وقتی دانشآموز را به چشم یک ابزار درآمدزا نگاه میکنیم
البته اینها بعضی از اسامی و افراد و چهرههای شناختهشده در این حوزه بودند، انتخابرشته توسط پ.د چیزی حدود ۷۵۰هزار تومان، آقای ن حدود یک تا یکمیلیون و ۲۰۰ هزار تومان و برخی موسسات که البته جامعه آماری بالایی دارند هم اعداد و ارقامی زیر ۴۰۰هزار تومان است که همه با یک جستوجوی ساده قابل دستیابی است.
به هرحال آنچه مشخص است اینکه نگاه درآمدزا به دانشآموزان و افعال آموزشی آنها باعث شده است موسسات آموزشی و اشخاص و اساتید این حوزه از هیچ منفذی که امکان درآمدزایی داشته باشد، نگذرند و این درآمدزایی را از قبل تا بعد از دانشجوشدن دانشآموزان حفظ کرده و ادامه دهند.
انتخابرشته خود را به دست سودجویان نسپارید
اگرچه مردادماه در تابستان برای همه داوطلبان کنکور فصلی مترادف با استرس و دلهره برای انتخابرشته است اما انتخابرشته در تهران روند جداگانهای را میطلبد، چراکه بیشتر اساتید مطرح در تهران حضور دارند و روند انتخابرشته در این شهر با شهرستانها بسیار متفاوت است تا جایی که داوطلبان با رقمهای متفاوتی روبهرو میشوند.
هدایت تحصیلی دانشآموزان در ایران مشکل اساسی دارد
مشکل اینجاست که روند آموزشی کشورمان موجب شده است اکثر دانشآموزان شناخت دقیقی از توانایی و تخصص نداشته باشند و مسیری را برای خود برگزینند که هیچ تناسبی با علاقه آنان ندارد. متاسفانه اکنون در بسیاری از مدارس دولتی و حتی برخی مدارس غیرانتفاعی نهتنها هدایت تحصیلی درستی برای دانشآموزان انجام نمیشود بلکه گاهی تب و تاب یک رشته خاص موجب شده دانشآموزان برای رسیدن به آن رشته بیش از حد تلاش کنند، در حالی که رشته تحصیلی موردنظر هیچ تناسبی با علایق آنان ندارد.
در همین راستا با حسین توکلی، رئیس سازمان سنجش گفتوگو کردیم و به سخنان دلسوزانه مدیری گوش سپردیم که نزدیک به نیمقرن با روند انتخابرشته و ماجرای کنکور درگیر بوده است.
رئیس سازمان سنجش در این گفتوگو به آسیبشناسی موسسات رنگارنگی که به انتخابرشته میپردازند، پرداخت و اعلام کرد که بهطور کلی در باب انتخابرشته ما تمامی اطلاعاتی را که لازم باشد، به دانشجویان ارائه کردهایم.
سازمان سنجش تمامی اطلاعات را به دانشجویان داده است
از نظر این مقام مسئول مشخصات کارنامهای هر فرد اعم از نمرات خام، تراز کل افراد، نمرات دروس عمومی و تخصصی و رتبههای افراد در سهمیههای مختلف میتواند اطلاعات انتخابرشته را به سهولت در اختیار داوطلبان کنکور قرار دهد و آنان میتوانند با انتخابرشته مجازی وضعیت خود را نسبت به وضعیت قبولی دانشجویان سال گذشته مشاهده کنند که این اطلاعات در اختیار همه داوطلبان کنکور قرار دارد و به زعم او در این شرایط نیازی به گرفتن مشاورههای مختلف وجود ندارد. اگر داوطلبان وقت مجزایی را برای این انتخاب حساس بگذارند و دفترچه را مورد مطالعه قرار دهند، نیازی به مراجعه به موسسات گوناگون نیست. شاید در ابتدا به نظرشان دفترچه انتخابرشته حجیم بیاید اما اطلاعات مربوط به هر رشته بیشتر از ۱۰ صفحه نیست و آنان با دقت میتوانند انتخابرشته خود را انجام دهند.
انتخابرشته در ایران ۲ روش بیشتر ندارد!
در میان این هزارتوی رنگارنگی که هرکس مدعی انتخابرشته به شیوه مدرن یا براساس تستهای مختلف جامعهشناسی است، توکلی معتقد بود انتخابرشته برای رشتههای کارشناسی دو روش بیشتر ندارد. او در پاسخ به تعجب ما از رشد قارچگونه این موسسات گوناگون که هرکدام سبک و سیاق خودشان را دارند، گفت: «نکتهای که در اینجا وجود دارد این است که در انتخابرشته دانشگاههای کشورمان دو روش بیشتر وجود ندارد، روشهایی که براساس دو مولفه محل دانشگاه و عنوان رشته دانشگاهی با یکدیگر تمایز پیدا میکنند که این براساس علاقه افراد متفاوت است، ممکن است یک دانشجو بگوید اولویت اول من این است که در شهر محل سکونت خود زندگی کنم، در کنار اینکه اولویت یک دانشجو تحصیل در یک رشته خاص آن هم در هر شهری باشد.»
داوطلبان بهترین متخصص برای انتخابرشته هستند
اینجا بود که صدای کارشناس قدیمی سازمان سنجش درآمد و با انتقاد نسبت به موسسات گوناگونی که با هزینههای مختلف انتخابرشته میکنند، تاکید کرد: «متاسفانه این روزها هرکسی به شکل و طریقی مردم را اذیت میکند، درحالی که به نظر میرسد اگر داوطلب متوسط زمانی سه ساعت را برای انتخابرشته خود داشته باشد، به سادگی میتواند انتخابرشته را انجام دهد و به نوعی متخصصترینها خود داوطلبان کنکور هستند. این مساله مربوط به سازمان سنجش نیست، ما همواره به داوطلبان گفتهایم که انتخابرشته خود را به دست افرادی که داوطلبان را گول میزنند، نسپارند.»
انتخابرشته خود را به دست سودجویان نسپارید
او در پاسخ به این سوال که آیا با مواردی روبهرو شدهاید که افراد به شما مراجعه کرده باشند، خاطرنشان کرد: «در همین هفته جاری پدر یکی از داوطلبان پیش ما آمده بود و میگفت معلم فرزندش به او گفته برای تصمیمگیری در انتخابرشته توسط این فرد وقت چندانی ندارد و پیش از اعلام نتایج اولیه کنکور بهتر است هرچه سریعتر هزینه انتخابرشته را واریز کند تا این فرد، نام فرزندش را برای انتخابرشته رزرو کند، به او گفتم مگر میخواهد ثبتنام انجام دهد، بنابراین باز هم تاکید میکنم داوطلبان به این افراد اعتماد نکنند، چراکه این افراد با روشهای گوناگون سعی در فریبدادن داوطلبان دارند و هیچکدام از اقدامات این افراد از نظر من ارزش ندارد.»
برای فرزندم نیز انتخابرشته نمیکنم
رئیس سازمان سنجش در ادامه سخنانش به ما گفت: «من بهعنوان کسی که بیش از ۴۰ سال است در سازمان سنجش مشغول کار است، به خودم اجازه نمیدهم برای فرزندم انتخابرشته انجام دهم، چراکه معتقدم خود فرد بهترین متخصص برای انتخابرشته است و علایق و تواناییهای خودش را بهتر از دیگران میشناسد و تنها کافی است رشتههای دانشگاهی را به خوبی شناسایی کند و بعد به سهولت با مطالعه دفترچه انتخابرشته را انجام دهد و حتی میتواند به دوستانش نیز کمک کند. شاید در اینجا باید به انتظارات بیجای والدین نیز اشاره کرد که باعث میشوند داوطلبان نتوانند با خیال راحت به انتخابرشته بپردازند و به جز برخی رشتههای خاص مورد دیگری در نظرشان نیست، تا جایی که حاضرند برای قبول شدن فرزندشان در رشتههای خاص و پرطرفدار هر هزینهای را متقبل شوند.»
توکلی در پاسخ به انتقاد از توقعات غیرمعمول والدین و برخی داوطلبان برای انتخابرشته با توجه به رتبه کسب شده از سوی آنان به موردی که به خود او مراجعه کرده بودند، اشاره کرد و گفت: «من نمیدانم چرا مردم اینگونه رفتار میکنند، برای مثال به یکی از دانشجویان گفتم با رتبهای که آورده است، قادر به قبولی در رشته پزشکی نیست اما در پاسخ به من گفت که میدانم اما امکان ندارد شما یک مشاور بسیار خوب به ما معرفی کنید، که من در پاسخ گفتم من اصلا مشاور نمیشناسم و از نظر من خود داوطلب باید انتخابرشته خود را انجام دهد. ممکن است من مشاور به شما بگویم شما در یک رشته کاردانی انتخابرشته کنید اما ممکن است شما اصلا نخواهید در این رشته به تحصیل بپردازید، بنابراین اینکه در چه رشتهمحلی بخواهید درس بخوانید به خودتان بستگی دارد.»
شهرستانها حداقل در پول گرفتن شبیه تهرانند!
حدودا به نیمه مرداد هرسال که برسیم آتش گرمای تابستان آرامآرام رو به خاموشی میرود اما تب کنکور دوباره بالا میگیرد، چراکه این مرحله از مسابقه مهم آموزشی کشور به روزهای اعلام نتایج اولیه و بحث مهم و داغ انتخابرشته میرسد! روزهایی که دانشآموزان کنکوری در جنبوجوش انتخاب هدفی برای آینده خویش هستند، آیندهای که از لای کدرشتههای دفترچه انتخابرشته سازمان سنجش آموزش کشور بیرون میآید. این روزها در همدان هم مثل تهران و همه شهرهای کشور، عدهای به دنبال این آینده هدف میگردند، از لای همان دفترچهای که گفتیم تا موسسات کنکور و مراکز مشاوره انتخابرشته بتوانند در رسیدن و دستیافتن به همان آینده درخشانی که در ذهنشان میسازند و تصور میکنند، بهترین انتخاب را داشته باشند، حال آنکه در این قسمت از ماجرا هم بیشتر آنهایی موفق میشوند که رتبههای بهتری نسبت به بقیه کسب کرده باشند. این فضا عموما برای هر فرد یکبار در عمرش اتفاق میافتد اما برای موسسههایی که گفتیم هر ساله تکرار و باعث میشود گردش مالی خود را از کنکوری که تمامشده نیز همچنان داشته باشند و تا لحظه ورود به دانشگاه و تبدیل دانشآموز به دانشجو از پای ننشینند، ما هم از پای ننشستیم و سراغ چند موسسه از همین مراکز انتخابرشته و چند نفر از آنهایی که در گذشته به پای مشاوره انتخابرشته این موسسات نشسته بودند، رفتیم.
مشاوران مشترک، موسسات متفاوت
اغلب موسسههای کنکور و انتخابرشته در همدان به خاطر بافت خاص شهری، در فاصله کمی از هم قرار دارند، اما قیمتها در این فاصله کم تغییرات زیادی داشت! از شعبههای برخی موسسههای مطرح کنکوری کشور در شهر پرسوجو کردیم و بستههای پیشنهادی آنها برای مشاوره و انتخابرشته را بررسی کردیم. موسسه گ.د 140و ۱۵۰هزار تومان برای مشاوره انتخابرشته کنکور دریافت میکرد اما برای دانشآموزانی که در سال تحصیلی در آزمونهای آزمایشی خود شرکت کرده باشند، مشاوره مخصوصی دارد که قیمت کمتری هم از این مبلغ عنوانشده دریافت میکرد. موسسه گ نیز به خاطر شناختهتربودن و هم به خاطر تعداد مشاوران بیشتر، قیمتی از ۱۵۰هزار تومان تا ۲۵۰هزار تومان و بسته به مشاور مخصوص رشتهتحصیلی دریافت میکرد. آموزشگاه علمی آ. آ همدان نیز با یک مشاوره دوجلسهای قیمت ۱۵۰هزار تومان دریافت میکرد. آنچه بین سه موسسه مشترک بود، نام مشاورانی بود که تقریبا در لیست هر سه موسسه شنیده میشد و به نوعی ما را به این نتیجه میرساند که مشاوران مطرح انتخابرشته کنکور در شهر همدان تعداد محدودی حدود ۱۵ نفر را شامل میشوند و شنیدن همین نامهای مشترک در چند موسسه و نیز حضور این مشاوران در مدارس شهر و ارائه توضیحات اولیه انتخابرشته در مدارس، خود یکی از دلایل ترغیب خانوادهها و دانشآموزان به شرکت در این جلسات مشاورهای انتخابرشته موسسات است.
هزینهای که هربار بیشتر میشود
اما در این بین به موسسهای هم برخوردیم که هم قیمت متفاوتی از موسسههای قبلی میگرفت و هم شیوه ثبتنام و شرکت در مشاوره آنها فرق میکرد، آموزشگاه کنکور م.ف همدان، با مشاور مخصوص موسسه و با ثبتنام به صورت اینترنتی، اقدام به مشاوره انتخابرشته میکرد و هزینه دریافتی این موسسه برای دانشآموزان ۳۰۰ هزار تومان و برای دانشآموزان غیرموسسه ۴۰۰ هزار تومان بود که بین موسسهها بالاترین هزینه دریافتی را داشت. حتی ساعتهای مشاورهای این موسسه با وجود هزینه بالاتر نسبت به موسسههای قبلی از یک هفته پیش از شروع انتخاب رشته رزرو شده بودند که این امر نشان میدهد مساله انتخابرشته کنکور نیز به مساله پرهزینه و پیچیدهای تبدیل شده است که پولهای زیادی هم برای این بخش خرج میشود. علاوهبر این، باید جامعه آماری و هزینههایی که توسط دانشآموزان بعضی شهرستانهای دیگر استان و روستاهای اطراف که از وجود چنین موسساتی محرومند اما برای انتخابرشته و مشاورههای آن به مرکز استان یعنی شهر همدان مراجعه و پرداخت میکنند را در نظر گرفت. به غیر از موسسههایی که در گزارش اشاره شد، موسسههای دیگری نیز در سطح شهر خدمات مشاورهای میدادند که فرصت بررسی همه موسسهها و مراکز پیش نیامد، اما چیزی که مشخص است با این قیمتها و با این سطح مشاورهها، موسسههای دیگر نیز قیمتهای پیشنهادی در این حدود خواهند داشت و آنها نیز در این چرخه پولی بینصیب نخواهند بود. عدهای هم که در سالهای گذشته از مشاورههای این موسسات برای انتخابرشته استفاده کرده بودند نیز با دیدن این هزینهها به ما از افزایش قیمت بیش از اندازه این مشاورهها نسبت به گذشته گفتند. این افزایش قیمتها و در کل قیمتهایی که برای مشاورههایی از چند دقیقه تا چند ساعت، گرفته میشوند مثل بخشهای دیگر پازل کنکور که تا لحظه ورود به دانشگاه تکمیل نمیشود و تکههای گمشدهاش را باید در این موسسات پیدا کرد، درآمدزایی صرف برای همین موسسههاست که متاسفانه هر چه بیشتر میگذرد، سال به سال تنور این خرجها هم داغتر میشود و بیش از پیش راه اصلاح و پیشرفت درست علمی بسته و فضای رقابتی پایدارتر میشود.

پاسخی بگذارید